Single Blog

Komfortzóna

Hegymászás mezítláb I.

Múlt hétvégén baráti társaságba mentem, de egy kicsit felkészületlenül, ugyanis nem sejtettem, hogy éppen kirándulni készülnek, fel az Oszolyra. Én egy kb. két pántból álló szandálban voltam és szűk farmerben, ami nem igazán kedvez a hegymászásnak. Ja és a kedves kis nyári felsőmről se feledkezzünk meg, amiről nem mondhatnám, hogy jól vizsgázott a szellőzőképességet illetően, de még a pamuttól is elég messze állt.

Azért elindultam én is. Mondjuk már az elején megtorpantam, és majdnem visszafordultam, mikor kiderült, azt tervezik, hogy nem az ösvényen mennek végig, hanem toronyiránt, fel. Hosszas tanakodás után, végül követtem a társaság két fiútagjának példáját, és mezítláb vágtam neki az útnak. Nem mondom, hogy magamtól eszembe jutott volna, mert nem. És azt se, hogy tetszett az ötlet elsőre. De az biztos volt, hogy lent maradni nem akarok. Így hát mit volt mit tenni, muszáj volt kilépni a komfortzónámból.

Az első métereket félve, óvatosan tettem meg, belül, a fejemben, még a kényes kiscsaj dumált, de aztán eszembe jutott, hogy Frodónak se lett semmi baja a hosszú távú mezítlábas hegymászástól, hát gondoltam, nekem sem árthat ez a rövidke kis táv. És pár méter után, lássatok csodát, elkezdtem élvezni a dolgot. Aztán annyira büszke lettem magamra, hogy kaptam az alkalmon és meg is örökítettem a csupasz lábfejemet a hegytetőn, és elhatároztam, közhírré teszem. Ez az egyszerű dolog, aminek egyébként simán természetesnek kellene lennie, hihetetlen örömmel töltött el, és rácsodálkozással, hogy mennyi dolgot utasítunk el csak simán megszokásból. Mert azt nem úgy szoktuk. Vagy kényelmességből. Nem próbálunk ki új dolgokat, inkább kihagyjuk őket, mert feltételezzük, hogy az ilyen vagy olyan. Természetesen negatív, mi más is lehetne.

Ezt leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor nincs kedved elmenni a buliba, és aztán az lesz az egyik legjobb buli közel s távol az időben. Először szorongsz, feszengsz, elutasító vagy, hogy így nem lesz jó, meg úgy, aztán mikor már ott vagy, rájössz, hogy kár lett volna kihagyni, sőt, legközelebb is mész.

Úgyhogy tanulság levonva: minden helyzet új lehetőséget tartogat. De tényleg! Lásd meg mindenben a lehetőséget! Még akkor is, amikor úgy gondolod, hogy már elég laza vagy! Hidd el, van olyan terület, ahol nem! Próbálj ki, tapasztalj meg olyan dolgokat is, amiktől korábban esetleg viszolyogtál, vagy akár csak kényelmességből utasítottál el. Légy újra gyerek, fedezd fel újra a világot! Na, mikor kezded?

Hozzászólás (0)