Single Blog

Igazságérzet – Avagy hová tűnt a belső béke…

Vajon mi is az igazságérzet?

Mindenkinek más az igazság. Ki így él, ki úgy. Ki ezt tanulta, ki azt. Ki ezt látta, hallotta, jegyezte meg ugyanabból a helyzetből, ki azt. Ki innen nézte, ki onnan. Nyilván vannak egyezőségek is, de rengetegen vagyunk, rengeteg oldalról szemléljük a dolgokat, nem lehetünk egyformák.

Sok emberrel találkozom, aki azt mondja, nagyon nagy az igazságérzete. Ki kell mondania. Én meg azt mondom, inkább nincs meg a belső békéje. Miért fontos neki például elmondani a véleményét egy vadidegennek? Miért zavarja mások dolga annyira, hogy beleszóljon? Miért kritizál, mikor valószínűleg ő sem tökéletes? Miért hiszi, hogy csak ő tudhatja jól? És itt most nem egy egészséges vitáról, egy békés eszmecseréről beszélek, ahol mindenki tiszteli a másikat. Arról van szó, amikor annyira nagy a düh belül, hogy képtelen vagy kezelni.

Sőt, vannak, akik még téged, kívülállót, aki mit sem tudsz az ügyről, mindenképp maguk mellé próbálnak állítani. Anélkül, hogy hallottad volna a másik felet. Ismerős, ugye? Meg akarnak győzni. Veled is megesett már? Vagy épp te is ilyen vagy?

Hajlandó vagy megvizsgálni a másik oldalt? Egy másik nézőpontot? Vagy akár több másikat?

Mindenki ismeri az ábrát, amikor két embernek mutatnak egy-egy képet ugyanarról a tárgyról. Legyen ez most egy henger. Csak az egyiknek szemből mutatják, a másiknak oldalról. Így lehet az, hogy mikor megkérdezik mindkettőt, hogy mit látnak a képen, mindkettő mást mond és mégis mindkettőnek igaza van. Kör vagy téglalap? Vagy mindkettő egyszerre?

De ha mondjuk egy virágcsokrot kapunk, és azt próbáljuk meg leírni, akkor már azonnal nyilvánvaló, hogy nem tudjuk csak egyetlen szemszögből hitelesen leírni. Körbe kell járni, és megvizsgálni minden lehetséges szemszögből, hogy valóban egészen pontos képet tudjunk adni róla.

Valahogy így kéne mindent szemlélni. Minden ügyet, minden helyzetet, amivel dolgunk van. Nem ítélkezhetünk úgy, hogy csupán egy apró kis részletet ismerünk az ügyből. Mi talán szeretjük, ha rólunk úgy alkotnak véleményt, hogy csupán egyszer látták egy megnyilvánulásunkat, egyetlen szemszögből?

 

Ha kicsit is magadra ismertél, de nem tudod, hogyan változtass, akkor épp neked való a Belső Bölcsesség tanfolyam. A két nap alatt elsajátíthatod az úgynevezett gömblátást, ami lehetőséget ad arra, hogy pillanatok alatt ráláthass egy ügy minden aspektusára, a karhossztesztet, ami segít a tudatalattiddal való kommunikációra és intuíciód visszaszerzésében, valamint mélyebb ismereteket kapsz arról, te hogyan működsz. A második napon lehetőséged van elkezdeni levetkőzni berögzült negatív viselkedési mintáidat, és elindulni visszafelé az úton, hogy megtaláld igazi önmagad, aki mindig középpontjából él, és képes az élettel együtt áramolni. Hogy végre ne mások mondják meg, hanem elhidd, hogy te magad is tudod… Mert tudod.

Hozzászólás (0)