Single Blog

Én vagyok a tüneted

en vagyok a tuneted

Uwe Albrecht, MD: A Course in Healing

Én vagyok a tüneted

Engem tünetnek hívnak, de rengeteg becenevem van egyébként. Lehetek térdfájdalom, pattanás, gyomorpanasz, reuma, asztma, depresszió, migrén, aranyér, és még millió más.

A lehető legrosszabb állásra jelentkeztem: én vagyok a nem szívesen látott hírek hordozója.

Senki nem ért meg engem. Mind azt hiszik, hogy idegesíteni akarom őket, lelassítani, bántani, vagy korlátozni. Teljes nonszensz.

Én egyszerűen csak egy olyan nyelven próbálok szólni hozzájuk, amit megértenek. Te talán kimennél a kapuhoz barbárokkal alkudozni virággal a kezedben és „Peace” felirattal a pólódon?

A legtöbb ember mégsem ért meg engem. A legnagyobb kalapáccsal mérnek rám csapást, és azt mondják: „Fogd be!”, vagy „Csendben maradnál végre?” Ezt kell hallanom újra és újra. Aztán bedrogoznak altatókkal, antidepresszánsokkal… Megpróbálják beragasztani a számat. Néhányan igazán kreatív módszerekkel.

Pedig én csak a legjobban akarom nekik.

Képzeld el, hogy én vagyok a Titanic vészjelzője, és épp egy jéghegyre figyelmeztetlek szirénámmal… de mindenki, aki hall, csak arra panaszkodik, hogy feltartom őket.

Vagy képzeld el, hogy csőtörés van egy osztályteremben, a vízszint emelkedik, de a tanár észre sem veszi. Egy gyerek feláll és segítségért kiált, de a tanár elővesz egy pisztolyt és lelövi a gyereket, mert zavarja az órát, és egyébként sem szereti, ha kiabálnak. Semelyik másik gyerek nem mer kiabálni, így mindenki elsüllyed.

Kezd világosabbá válni?

Én vagyok a gyerek, aki fel mert állni és kiabálni.

Azt gondolod, én vagyok „A BETEGSÉG”. Nonszensz! Tudod mi a betegség valójában? Te, és a mód, ahogyan élsz.

Ez valószínűleg sokkol téged, tudom. Teljesen rendben van, hogy most mérges vagy. Elég jól tudom kezelni a folyamataidat. Tulajdonképpen ez a munkám része. A jó hír az, hogy tőled függ, meddig maradok veled. Ha a munkát az elmédre hagyod, a válasz nem fog előbbre vinni annál, ameddig az elmúlt években jutottál. Ha azonban a tudatalattidat, vagy a szívedet kérdeznéd, esetleg a karhosszteszt használatát is bevetnéd, nagyon tiszta válaszokat kapnál, és ez igazán segíthet a továbblépésben. Hát még ha arra is ügyelnél, hogy egyensúlyban maradj! Legtöbb látogatásomat nagyon lerövidítenéd, vagy egyáltalán nem is igényelnél.
Rúgj ki! Mondj fel nekem! Vagy tényleg azt hiszed, tetszik nekem ez a munka?
(…)

A tüneteink nem mindig nekünk üzennek. Nagyjából a betegségeink, rendellenességeink 30%-át más emberekért cipeljük. Van egy mondás is, miszerint, ha megosztjuk a bánatot, csak felét éljük át a fájdalomnak. Sajnos őseink ostoba mondása sokunkba jó mélyen bevésődött.

A félreértelmezett szeretet, a „segítő szindróma”, vagy manipuláció által felvesszük más emberek ügyeit, és sajátunkként cipeljük őket. A tünet üzenete aztán ráébreszt, hogy magunkat kell eléggé szeretnünk ahhoz, hogy tudjuk, a saját jóllétünk a legfontosabb mások jólléte előtt. A gyógyító munkával elengedjük a terhet – az energetikai töltést –, amit másokért cipelünk, és újra megbízunk bennük, hogy meg tudják oldani saját problémájukat. Csak ilyen módon tudunk mi emberek változtatni az életünkön, és fejlődni.

Egyszer egy hölgy páciens jött hozzám energiahiánytól szenvedve (kompromisszumokkal teli élet), magas vérnyomással (nyomás alatt lenni). A tesztelés felfedte, hogy a tünetek mögött nem saját ügye húzódott. Elkezdett beszélni egy barátjáról, akinek problémái voltak az anyjával, a testvéreivel, a kedvesével és a munkájával. És a páciens még hozzá is tette: „Nagyon sajnálom őt, és mindent megtennék, hogy jobban érezze magát.”

Lefordítottam neki a szavait: „Ártok magamnak, és még arra is hajlandó vagyok, hogy megbetegítsem magam, vagy meghaljak ebben a betegségben, ha ez azt jelenti, hogy ő jobban érzi magát.”

Az ő áldozata nem segít a barátjának. Egyedül az, akinek a problémái vannak, tud saját életén változtatni, hogy újra jól érezze magát. Ha azonban a barátai átvállalják az összes nyomást, terhet tőle, és ettől ő jobban érzi magát, nem érzi többé a szükségét annak, hogy kitisztítsa saját életét.

Mindannyiunknak szükségünk van egy bizonyos mennyiségű nyomásra, szenvedésre, hogy megtanuljuk elengedni a feltételezett biztonságot, és hogy kitakarítsuk az életünket.

Hozzászólás (0)