Single Blog

Elnyomott érzések

Mikor nyomtad el legutóbb az érzéseidet? És miért? Vissza tudod idézni? Vagy már annyira automatikus, hogy észre sem veszed? Vagy úgy gondolod, ez az élet? Hogy bele kell törődnünk, hogy nem lehetünk minden helyzetben önmagunk?

Persze vannak szituációk, mikor tényleg nem tanácsos kimondani, ami benned van. Ez nem egyenlő az elfojtással. De pl. mikor napi szinten együtt élsz valami rossz érzéssel, mikor belső monológokat gyártasz, mikor úgy érzed, valamiről tilos beszélni, aztán mikor a végén már egy szóra ugrasz, mert a szóban forgó témára ki vagy élezve…, na akkor biztos elfojtasz. Egy vagy több régi érzelmet, ami épp itt talált utat magának. És te is tudod, hogy nem arról van szó, amin most rugózol, hanem egy réges-régi, mély sebről, egy elfojtott érzésről, ami azóta ott szunnyad, talán már ezredmagával.

Azok az érzelmek, amiket nem juttatunk kifejezésre, soha nem szűnnek meg létezni. Freud egyszer úgy fogalmazott, hogy az elnyomott érzelmek soha nem halnak meg. Élve eltemetjük őket, és aztán valamikor valahol újra felszínre bukkannak egy sokkal csúnyább formában.

A legcsúnyább forma nyilván egy betegség. Annak is a legcsúnyábbja, mondjuk a rák. Hányszor halljuk, hogy olyan jó ember, miért pont ő lett ilyen beteg? Talán mert elfojtott. Szegénynek nem mutatták meg kiskorában, hogyan kell az érzelmeit kezelni. És nem tanulta meg felnőtt korában sem. Úgy érezte, meg kell felelni, „jó”-nak kell lenni, ő nem érdemli meg, amit más, neki csak ez jutott, de különben is, ne legyen hálátlan, másnak még ennyi se. És ehhez hasonlók.

Ha van, amit ezek közül te is szoktál érezni, gondolni, sürgősen hagyd abba! És a kifogáskeresést is, hogy te miért nem tudsz változtatni! Ha segítség kell, keress segítséget! De ne hagyd, hogy a feltorlódott érzelmeid valami csúnyát tegyenek veled! Egyedül te vagy képes megállítani és megfordítani a folyamatot. Ne várj az utolsó pillanatig! Kezdj el visszaváltozni azzá a gondtalan, színes, kreatív egyéniséggé, akinek születtél!

Ajánlott tanfolyam, ami segítségedre lehet: Innerwise Alaptanfolyam Itt megtanulsz NEM-et mondani másra, és IGEN-t magadra. Mert te vagy a legfontosabb az életedben. Ez nem kérdés.

Hozzászólás (0)